پایگاه خبری ادنا

کد خبر: 2428 تاریخ خبر: ۱۳۹۶-۰۸-۰۷


فوت ۱۵۲۷ نفر بر اثر اعتیاد در کشور


هر چند تازه‌ترین آمار نشان می‌دهد مرگ و میر معتادان در ایران کاهش یافته است، اما همچنان سالانه شاهد مرگ بیش از سه‌هزار ایرانی بر اثر سوء مصرف مواد مخدر هستیم. ایران در دهه‌های اخیر به شدت با معضل اعتیاد دست به گریبان بوده است. به رغم تلاش‌های انجام شده برای کنترل و کاهش این معضل اجتماعی بر اساس آخرین آمار شیوع شناسی، تعداد معتادان در ایران بیش از دو برابر افزایش داشته است. در همین حال چند‌مصرفی ‌شدن و تغییر الگوی مصرف مواد نیز باعث شده خطرات اعتیاد افزایش یافته و تعداد مرگ و میر بر اثر سوء مصرف مواد بیشتر شود.

طی سال‌های اخیر مرگ و میر معتادان افزایش پیدا کرده است و این مساله به عوامل زیادی بستگی دارد؛ از ناحالصی در مواد مخدر گرفته تا طریقه مصرف معتادان. با وجود این، در کنار این خطرات ارائه آموزش به معتادان نیز ضروری است و باید مراکز درمانی راهکارهایی را پیش روی معتادان بگذارند. البته در این میان باید گفت که مصرف همزمان چند نوع ماده مخدر نیز به شدت مرگ و میر معتادان دامن زده است. گرچه معتادان گرفتار بیماری اعتیاد هستند و باید به ترک آنها کمک کرد، اما نباید با رفتار‌های غیرکارشناسی منجر به مرگ آنها شد. از سوی دیگر، اگر معتادان پس از ترک دوباره به اعتیاد روی آوردند نباید معادل مصرف قبلی مواد مصرف کنند، چرا که احتمال مرگ و میر آنها افزایش پیدا می‌کند. بنابراین در ابتدا پیشگیری و بعد آموزش در حین درمان نقش بسزایی در کاهش آمار مرگ و میر معتادان دارد. بر همین اساس برای ریشه کنی معضل اعتیاد باید به معتادان درمانده توجه کرد و شرایط جسمانی و دوز مصرفی شان را مدنظر قرار داد تا در نهایت سلامت از چرخه اعتیاد خارج شوند. روز گذشته سازمان پزشکی قانونی کشور اعلام کرد که از ابتدای فروردین تا پایان شهریور امسال یک‌هزار و 527 نفر بر اثر اعتیاد در کشور جان خود را از دست دادند، این شمار کشته شده در مقایسه با مدت مشابه سال 1395 که یک‌هزار و 604 نفر بود، 8/4‌درصد کاهش را نشان می‌دهد. به گزارش سازمان پزشکی قانونی، در شش‌ماهه نخست سال جاری از کل تلفات اعتیاد در کشور یک‌هزار و 361 نفر مرد و 166 نفر زن بودند. این در حالی است که آمار مردان فوت شده بر اثر اعتیاد در نیمه نخست سال گذشته یک‌هزار و 451 و تعداد زنان 153 نفر بود. در این مدت استان‌‌های تهران با 349، فارس با 179 و اصفهان با 101 فوتی بیشترین و استان‌های گلستان، سمنان و بوشهر هر کدام با 12، خراسان جنوبی با هشت، مازندران و ایلام هر کدام با 9 فوتی کمترین آمار تلفات اعتیاد را داشته‌اند. بر اساس این گزارش، در نیمه نخست امسال از کل تلفات اعتیاد یک‌هزار و 337 نفر بر اثر مصرف مواد مخدر و 190 نفر بر اثر مصرف مواد محرک جان خود را از دست داده‌اند. همچنین در این مدت بیشترین آمار مرگ بر اثر سوءمصرف مواد مخدر با 290 فوتی در مرداد و کمترین آن با 205 فوتی در فروردین ثبت شده است. این گزارش افزود: آمار تلفات اعتیاد در شهریور برابر با 252 فوتی بوده است که 221 نفر از آنان مرد و 31 نفر زن بودند.

بهبود عملکرد کمپ‌ها

همزمان رئیس سازمان بهزیستی کشور از ساماندهی کمپ‌های ترک اعتیاد غیر مجاز خبر داد و گفت: عملکرد کمپ‌های ترک اعتیاد بهبود یافته است. انوشیروان محسنی بندپی در مورد فعالیت کمپ‌های غیرمجاز افزود: با همکاری قوه قضائیه، دادستانی کشور، ستاد مبارزه با مواد مخدر و نیروی انتظامی توانستیم کمپ‌های ترک اعتیاد غیرمجاز را ساماندهی کنیم. او با اشاره به اینکه در حال حاضر تعداد کمپ‌های غیرمجاز نسبت به گذشته بسیار کاهش یافته است، گفت: نمی‌توانیم بگوییم این کمپ‌ها به‌طور کلی از بین رفته است، اما با توجه به اقداماتی که انجام شده فعالیت کمپ‌های غیر مجاز را به حداقل رسانده‌ایم. رئیس سازمان بهزیستی کشور به پروتکل جدید فعالیت کمپ‌های ترک اعتیاد اشاره و تاکید کرد: بر اساس اقدامات کارشناسی و نظرات متخصصان حوزه اعتیاد، پروتکل جدیدی در مورد فعالیت و نظارت بر عمکرد این مراکز تدوین و ابلاغ شده است. به گفته او، در این پروتکل نحوه سم‌زدایی، درمان، داروها، توانمندسازی و... معتادان مورد بررسی و تاکید قرار گرفته است. به گزارش مهر، محسنی بندپی ادامه داد: ابلاغ این پروتکل تا حدود زیادی می‌تواند بر بهبود فعالیت و عملکرد کمپ‌های ترک اعتیاد موثر باشد.

دلایل مرگ و میر معتادان

یک درمانگر و کارشناس اعتیاد درباره مرگ ومیر معتادان در گفت‌و‌گو با «آرمان» می‌گوید: درجه خلوص مواد توسط قاچاقچیان تنظیم می‌شود. بنابراین از آنجا که میزان مصرف معتادان ثبات ندارد با افزایش و کاهش مصرف و درجه خلوص مواد، احتمال مرگشان به وجود می‌آید. هومان نارنجی‌ها می‌افزاید: برای مثال به یکباره درجه خلوص مواد افزایش پیدا کرده و به دنبال آن فرد مصرف‌کننده فوت می‌کند یا از طرف دیگر افرادی که تزریق می‌کنند، معمولا در زمان تزریق ممکن است نتوانند مقدار مصرفشان را تشخیص دهند و یک دفعه مقادیری که وارد رگ می‌شود، قابل برگشت نیست و تا اورژانس برسد فرد دچار حادثه می‌شود و مشکلات و مسائلی برای او ایجاد می‌شود. او ادامه می‌دهد: بنابراین معتادان به دلیل تغییرات درجه خلوص، عدم رعایت مقدار میزان مصرفی و مصرف برای لذت بیشتر احتمال مرگ را برای خودشان بالا می‌برند. نارنجی‌ها عنوان می‌کند: همچنین استفاده همزمان انواع موادمخدر که خواص متضادی دارند، می‌تواند برخی‌ را به کام مرگ بکشاند و مشکلاتی ایجاد کند. علاوه بر این بعضی معتادان برای درمان مراجعه می‌‌کنند و معمولا مصرف موادشان در کنار داروهای درمان جایگرین می‌‌تواند خطرناک باشد. او با ذکر مثالی می‌‌افزاید: معتادی به کلینیک آمده و به او متادون داده اند، بلافاصله به خانه رفته و هروئین مصرف کرده و یک دفعه دچار عوارض شده است. این در حالی است که برخی افراد با بالا بردن مقدار مصرفشان و نداشتن برنامه برای درمان مشخص مقداری دارو می‌خورند، در حالی که باید به بدنشان فرصت دهند تا دارو اثر کند، اما داروها را چند وعده خورده و بعد چند ساعت دچار توقف تنفسی و قلبی می‌شوند. این درمانگر می‌گوید: اثر مصرف برخی داروها با تاخیر ظاهر می‌شود. بنابراین باید مراکز درمانی به مددجویی که مراجعه کرده آموزش لازم را بدهند و در غیاب این آموزش خطرات بالقوه نیز وجود دارد. جنس مرگ‌ومیرها در معتادان از این قبیل است. او اضافه می‌کند: اگر معتادی سنش بالا رفته است، به دنبال عوارض مصرف مشکلات دیگری برای او به وجود می‌آید و ممکن است قلبش ضعیف شده یا دچار سکته و تنگی عروق شود که این عوامل زمینه ساز مرگ و میر معتادان است، ولی معمولا معتادان بر اثر مسمومیت، مصرف بیش از اندازه، مصرف همزمان چند ماده و مصرف تزریقی فوت می‌‌کنند. این کارشناس اعتیاد اظهار می‌کند: وظیفه کمپ‌ها ارائه خدمات درمانی به معتادان است و تاثیر و مسئولیتی در مرگ و میر مستقیم معتادان ندارند.

 نگین باقری

منبع: روزنامه آرمان