پایگاه خبری ادنا

کد خبر: 1082 تاریخ خبر: ۱۳۹۴-۱۰-۰۱


گزارشی میدانی از میدان هرندی، شوش و مولوی دو روز پس از جمع آوری معتادان/در هرندی پرنده پر نمی زند


روایت مردم و کسبه میدان شوش، میدان هرندی، خیابان انبار گندم، خیابان صاحب جمع و ابتدای فدائیان اسلام از طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر، روایت‌های کاملا متفاوتی است.

محدوده پارک از رهگذران خالی است. نه خبری از مردمی است که سال‌ها قید این پارک‌ها را زده‌اند، نه معتادانی که پاتوق امنی داشتند. پارک به شهری متروکه می‌ماند که ساکنانش به اجبار عطای شهر را به لقایش بخشیده‌اند و پشت ‌سرشان نگاهی هم نینداختند. به ‌جز دو سرباز جوانی که در پارک شهید هرندی گشت می‌زنند و روایتشان از پرنده پرنزدن اینجا این است که «معتادان بعد از طرح امروز و دیروز، ماست‌ها را کیسه کرده و رفتند».
روایت مردم و کسبه میدان شوش، میدان هرندی، خیابان انبار گندم، خیابان صاحب جمع و ابتدای فدائیان اسلام از طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر، روایت‌های کاملا متفاوتی است. گروهی می‌گویند با این برخوردی که پلیس با آنها کرد، دیگر پیداشان نمی‌شود، گروهی می‌گویند این بخشی از معتادانی است که پلیس در منطقه شوش و هرندی دستگیر کرده و بخش زیادی از آنها فرار کرده‌اند و گروه دیگر مسرانه معتقدند که آنها دوباره باز می‌گردند. حالا بعد از یک روز از طرح ضربتی پلیس تهران برای جمع‌آوری معتادان مهاجر در منطقه شوش، مولوی و هرندی آنچه بیش‌از‌پیش به چشم می‌آید، پاک‌سازی این محلات از معتادان متجاهر است. 
ساعت هشت شب خیابان شوش، حد فاصل مترو شوش تا میدان شوش، هیچ اثری از معتادان نیست. درواقع در روزهای قبل این محدوده که در وسط آن میدان هرندی قرار داشت، پر بود از معتادانی که شغل آنها خرید و فروش اجناس سرقتی و پیدا‌شده در کوچه و خیابان و سطل‌های زباله بود. آنها در این محدوده همه کاری می‌کردند. خرید و فروش اجناس خود، سرقت از مردم و کسبه، خرید مواد مخدر از ساقی‌های فروش مواد، مصرف مواد مخدر در سه پارکی که در این محدود وجود دارد و کوچه پس کوچه‌هایی که انبار شده‌ و خالی از سکنه هستند و اقامت شبانه در محل‌هایی که حاشیه امنی برای آنها داشت. همه این فعالیت‌ها به این دلیل بود که دست آنها در این محدوده باز بود. بخش زیادی از منطقه ۱۶ تهران در بازار مرکزی تهران قرار گرفته و تمرکز اقتصادی و تجاری این منطقه باعث شده سکونت در آن تا حد زیادی تبدیل به موقعیت‌هایی مانند انبار برای عمده‌فروشان مواد غذایی، بلورفروشان، پارچه‌فروشان مولوی و کسبه بازار تهران شود. همین خالی از سکنه‌شدن این منطقه یکی از دلایل جولان معتادان بود. علاوه‌بر‌این، مرکزیت میدان شوش برای ارتباط شهروندان از مرکز شهر به جنوب شهر و شهرهای اطراف مانند ورامین، رفت‌‌و‌آمد در این محدوده را بسیار بالا برده و برخی از معتادان با سرقت از رهگذران، منطقه را به منطقه‌ای ناامن حتی برای رهگذران تبدیل کرده بودند. همچنین دیگر عاملی که این محدوده را برای معتادان متجاهر به منطقه امنی تبدیل کرده بود، وجود سه پارک بزرگ در این محدود است. 
پارک شوش از شمال خیابان انبار گندم تا میدان شوش، پارک هرندی روبه‌روی استادیوم ورزشی میدان هرندی و بوستان بهاران در نزدیکی این محل ازجمله پارک‌هایی که در سال‌های اخیر کسی از شهروندان جرأت پا گذاشتن به آنها را نداشت و قلمروی معتادان متجاهر بود. علاوه بر پارک‌ها نیز وجود فضای‌های نا‌امن شهری در این منطقه هم مزید بر علت است. فضا در میدان شوش تحت اختیار پلیس و ماشین‌های شهرداری است. کسبه شوش از امروز نفس راحتی می‌کشند و یکی از آجیل‌فروش‌ها که مغازه دو‌نبشی در میدان شوش دارد، هم همین طور. وی می‌گوید: «این معتاد‌ها ما رو بیچاره کرده بودند، پلیس‌ها یکی‌شون رو می‌گرفتن یکی دیگه‌شون درمی‌رفت و واقعا امنیت نداریم و نداشتیم ازشون، من فکر می‌کنم همه معتادای این منطقه از من دزدی کردن، روزی نبود یکی‌شون یه مشت پسته و یه مشت تخمه از سینی‌های جلوی مغازه ما دزدی نکنه». 
در شوش مسافران به راحتی مقاصد خود را پیدا می‌کنند، در هر طرف میدان مسافرکشان داد و هوار می‌کنند و مسافر‌های خود را جور می‌کنند. خط شوش- ورامین، شوش- شهرری، شوش- دولت‌آباد، شوش- قرچک از جنوب و شوش- مولوی، شوش- بازار، شوش - میدان امام خمینی(ره)، شوش- سپاه ، از شمال رهگذران را سوار می‌کنند. یکی از رانندگان خط شوش- ورامین، امیدی به سر و سامان‌دادن این منطقه ندارد. «روز طرح من خودم با چشمای خودم دیدم که وقتی پلیس‌ها ریختن جمع‌شون کنن، یه سری‌شون رفتن تو یکی از اتوبوس خالی‌های خط شوش- ورامین و یه پولی اضافه به راننده دادن و فرار کردن ورامین، حتما آب‌ها از آسیاب بیوفته دوباره برمی‌گردند.» 
بلورفروش‌های شوش هم کسب و کار پر رونقی دارند. «عمده مشتری‌های ما زنان هستند. معمولا صبح‌ها و بعد از ظهر‌ها به اینجا می‌آیند و بخش زیادی از آنها هم برای جورکردن جهیزیه عروس و دوماد می‌آیند. معمولا مواقعی که زنان خرید‌های بالایی می‌کنند شاگردم را با آنها می‌فرستم تا اسکورتشان کند که معتادان مزاحم آنها نشوند، الان من چشمم آب نمی‌خوره که اینا کلا دیگه پیداشون نشه سال‌های قبل هم از این طرح‌ها بود و دوباره همون ‌آش و همون کاسه، همشون برمی‌گردن». 
ساقی‌ها بازارشان کساد شد
ساکنان منطقه ۱۶ بیش‌تر در ضلع شرقی انبار گندم نرسیده به میدان قیام و پارک کوثر هستند. نمازگزاران مسجدی در نزدیکی میدان شوش، حدود ۳۰ سال است که در این محل زندگی می‌کنند. «کلا ما در این محله آسایش نداشتیم، اما جدیدا در این ۵، ۶ سال، اوضاع بدتر شد. قدیم همه قلدر و قمه به دست بودند، حالا همه وافور به دست شدن و امون مردم رو بریدن. البته این بدبختا هم بد روزگار اینجوری‌شون کرده، اما امون مارو هم بریدن. محرم امسال تو مسجد محل مارو عاصی کردن، بسکه اومدن غذا گرفتن و بمون فحش دادن. مردم هم کاسه صبرشون لبریز شد و چند وقت پیش چادرشون رو آتیش زدن». یکی دیگر از کسبه میدان شوش معتادان را مقصر نمی‌داند، «به نظرم باید ساقی‌های اینارو گرفت. یعنی تو این چند سال ساقی‌های این معتادا خیلی درآمد‌شون رفت بالا. اکثرا بچه‌های تهران نیستن و خوب می‌فروشن. حالا بازار اینا خیلی کساد شده و خیلی‌هاشون رو می‌بینم که الکی دارن تو میدون چرخ می‌زنن» خطی‌های شوش مولوی هم روایت خاص خود را دارند؛«بارها شده همین معتادا سوار تاکسی شدن و حساب نکردن و ما هم کاری نمی‌تونیم بکنیم. چند وقت پیش یکی از همین معتادا با یکی از مردم تو صف عابر بانک دعواش شد، حدود ساعت ۲ و ۳ شب بود و معتاد نشسته بود دم عابر، شخصی که با معتاد دعواش شد و معتاد رو زد و داشت سوار ماشینش می‌شد، معتاده یه سرنگ فرو کرد تو کمرش، فکر کنم سوزنش شکست و تو بدنش نرفت، اما از این مزاحمت‌ها دارن». درباره اینکه معتادان متجاهر بعد از جمع‌آوری از سوی پلیس پایتخت کجا رفته‌اند، سردار ساجدی‌نیا، به توزیع آنها در میان کمپ‌های ترک اعتیاد اجباری خبر می‌دهد. همچنین ساجدی‌نیا، فرمانده انتظامی پایتخت، دو روز پیش در حاشیه طرح جمع‌آوری معتادان متجاهر با بیان اینکه یکی از دغدغه‌های مردم تهران معتادان متجاهر بود گفت: در هفته گذشته حدود 500 نفر از زنان کارتن‌خواب جمع‌آوری شدند و امروز نیز در سراسر پایتخت به‌ویژه نقاط مرکزی، از‌جمله شوش، هرندی و محلات اطراف بازار جمع‌آوری معتادان متجاهر آغاز شد. وی با بیان اینکه تا این ساعت سه‌هزار نفر از معتادان متجاهر جمع‌آوری و به کمپ‌های مربوطه ارجاع شده‌اند، ادامه داد: در این میان قوه قضائیه، استانداری، ستاد مبارزه با مواد مخدر و به‌ویژه شهرداری تهران در رابطه با ایجاد کمپ و اردوگاه اقدامات خوبی انجام داده‌اند که از آنها تشکر می‌کنیم. 
فرمانده انتظامی پایتخت، در پاسخ به این سؤال که معتادانی که امروز در این طرح جمع‌آوری شده‌اند بارها و بارها جمع‌آوری و به کمپ‌های اعتیاد ارجاع شده‌اند، گفت: یکی از تفاوت‌های اجرای این طرح با دیگر طرح‌ها این است که پس ازجمع‌آوری و طی‌کردن دوره ترک این افراد به مجموعه‌های شهرداری‌ تهران با عنوان بهاران ارجاع خواهند شد که در این مراکز علاوه بر سپری‌کردن کلاس‌های آموزشی، دوره‌های کارورزی را نیز می‌گذرانند. وی افزود: پلیس تهران توانست برای ریشه‌کن کردن معتادان متجاهر که از طرفی باعث کاهش احساس امنیت در جامعه و افزایش نارضایتی شهروندان و از سوی دیگر یکی از علت‌های وقوع سرقت‌های خرد در سطح شهر شده بودند را به سرانجامی مؤثر برساند و مسئولان شهرداری نیز زمینه جمع‌آوری معتادان را فراهم کرده تا پایتخت‌نشینان را از این معضل رها کنند. 
هفته آینده کمپی با ظرفیت دو هزار و 5000 نفر در اختیار پلیس قرارمی‌گیرد
فرمانده انتظامی پایتخت با بیان اینکه پس از اتمام طرح قبلی که همان جمع‌آوری زنان معتاد متجاهر بود و آماده‌شدن کمپ‌های لازم، طرح جمع‌آوری مردان معتاد تهران نیز آغاز شده است، گفت: این طرح تا تکمیل ظرفیت ادامه خواهد داشت و در حال حاضر معتادان به 98 کمپ که از سوی مسئولان ذی‌ربط به ما معرفی شده‌اند، ارجاع داده می‌شوند البته قرار شده است تا هفته آینده کمپی با ظرفیت 2500 نفر در اختیار پلیس قرار داده شود.

منبع: خبرگزاری خبرآنلاین(وقابع اتفاقیه)